GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Creosoot is een brandbare, teerachtige laag die zich bevindt aan de binnenzijde van uw schoorsteen. Een groot gedeelte van de schoorsteenbranden worden veroorzaakt door creosoot.

Creosoot weghalen is vaak geen gemakkelijke klus. U kunt dit immers niet zelf even weghalen met een simpele borstel. De binnenwand van de schoorsteen moet hiervoor specialistisch gereinigd worden.

U kunt creosoot herkennen aan de kleur van de rook. Normaliter is de rook uit de schoorsteen mooi wit. Wanneer dit niet geval is, kan het zijn dat uw schoorsteen gereinigd moet worden.

Een professionele schoorsteenveger kan tijdens het vegen van de schoorsteen beoordelen of er sprake is van creosoot. Dit kan de veger zien doordat creosoot met vegen als samengeklonterde brokken naar beneden komt.

Denkt u dat u te maken heeft met creosoot? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Meppel via 0522 201 946. Wij komen graag bij u het creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Creosoot ontstaat op het moment dat er geen volledige verbranding van het hout plaatsvindt. Bijvoorbeeld op het moment dat het hout nog nat is, of dat er verkeerd hout gebruikt wordt. Creosoot vormt zich op het omment dat de schoorsteen niet heel warm is, vaak nog onder de 120 graden.

Een andere manier waarop creosoot kan ontstaan is door een lekkage in het rookkanaal. Door het lek kan de schoorsteen niet op de juiste temperatuur komen; er komt koude lucht door de opening van het lek. De roetdeeltjes hechten zich dan sneller aan de binnenwand van de schoorsteen. Hierdoor ontstaat een zeer brandbare laag creosoot.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

Creosoot ontstaat bij een onvolledige branding. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u tijdens het stoken, zorgt voor een hoge temperatuur in uw haard of kachel. U zou bijvoorbeeld uw haard of kachel op de zwitserse methode kunnen aansteken.

Daarnaast is het belangrijk om verantwoord te stoken. Zorg ervoor dat u de geschikte brandstoffen gebruikt en gooi nooit andere dingen in uw haard of kachel.

Bent u op zoek naar een vakman om uw schoorsteen te vegen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Meppel via 0522 201 946.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Wanneer u op een veilige en verantwoorde manier wilt stoken, is het belangrijk dat u hout gebruikt met een laag vochtpercentage. Vaak moet dit onder de 15% zijn. Zorg er dus voor dat het hout dat u gebruikt, al een paar dagen heeft kunnen drogen.

Om een onvolledige verbranding uit te sluiten, is het belangrijk om goed uw haard of kachel goed heet te stoken. Een houtkachel of open haard moet goed aangevuld worden met hout zodat de temperatuur van rookgassen hoger dan 120 graden blijft.

Het is aan te raden om een rookgasthermometer aan te schaffen. Hiermee kunt u precies zien hoe warm het exact is in uw schoorsteen.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Wanneer u uw houtkachel veilig en verantwoord wilt stoken, is het van essentieel belang om het juiste hout te gebruiken. Maar welke houtsoort is nou eigenlijk het best voor uw open haard of kachel?

Wij raden u aan om uw haard aan te steken met een zachte houtsoort. Hiermee kunt u efficiënt stoken en gemakkelijk warmte creëren. Een voorbeeld van een zachte houtsoort is naaldhout. Het hout geeft echter geen schone ontbranding. Dat wil zeggen dat er veel roetdeeltjes vrijkomen. Wanneer het vuur goed brandt raden wij u aan te wisselen naar een hardere houtsoort.

Een goed voorbeeld hiervan is beukenhout. Deze houtsoort wordt in Nederland het meest gebruikt. Dit hout is relatief makkelijk te drogen en geeft veel warmte af. Hierdoor is het ideaal om mee te stoken en het geeft ook nog eens een helder vuur.

Een andere goede optie is eikenhout. Eikenhout is een harde houtsoort dat veel gebruikt om mee te stoken. Toch is eikenhout minder geschikt voor de open haard of kachel. Dit hout blijft namelijk heel lang nat. Dit hout moet namelijk eerst jaren drogen om het vochtpercentage onder de 15% krijgen. Het vocht in eikenhout zorgt er voor dat het hout traag brandt, daarnaast geeft ook knetterende vlammen en kunnen er vonken vanaf schieten.

Voor kachels gemaakt van speksteen is elzenhout een goede houtsoort. Dit hout brandt snel en geeft veel warmte af. Hierdoor wordt de kachel snel warm en geeft deze ook snel veel warmte af. Daarnaast krijgt de vlam een mooie lichte kleur.

Als laatste zien we dat beukenhout vaak gebruikt wordt om mee te stoken. Hout van een beukenboom heeft een unieke grijze tint op het moment dat het hout lang en goed gedroogd is. Dit ziet er erg mooi uit bij de open haard of de kachel. Het hout brandt traag, geeft veel warmte, en is ook een schone verbrander.

Wij hebben nog een aantal houtsoorten opgesomd, die u beter niet kunt gebruiken voor het opstoken van uw haard of kachel:

 • vuren
 • grenen
 • kastanjehout
 • populierenhout
 • pallethout
 • behandeld hout (geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex, spaanplaat)

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Meppel? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Meppel.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Meppel.

Werkwijze Schoorsteenveger Meppel

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?
Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Hoe vaak u uw schoorsteen moet vegen, hangt af van hoe vaak u uw schoorsteen gebruik. Gebruikt u de schoorsteen bijna dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Wilt u een afspraak maken om uw schoorsteen te laten vegen? Bel dan gerust contact met Schoorsteenveger Meppel via 0522 201 946. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?
Een schoorsteen vegen kan het hele jaar door. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Daarom raden wij u aan uw schoorsteen juist op een rustig moment te laten vegen, bijvoorbeeld in de zomer. Dit heeft namelijk hetzelfde effect!
Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

Wij vinden het erg belangrijk dat mensen veilig en verantwoord kunnen stoken, zonder dat zij gevaar lopen wat betreft brand of gezondheid.

Onze schoorsteenvegers hebben daarom aantal tips voor u op een rij gezet om op een veilig en verantwoorde manier te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Gooi andere dingen in uw open haard of kachel.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Dat is zeker mogelijk. Op het moment dat wij een schoorsteen inspectie uitvoeren, controleren wij uw schoorsteen op dingen als beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal.

In veel gevallen kunnen wij tijdens een inspectie deze problemen tijdig opsporen en verhelpen. Hiermee kan veel ongemak en schade voorkomen worden.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Meppel op 0522 201 946

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Of een haard of kachel slecht is voor het milieu hangt af van het toestel. Bij toestellen waar hout of andere vaste brandstoffen gebruikt worden komen vaak veel afvalstoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu en uw eigen gezondheid.

Wij raden u aan goed na te denken over de brandstof van uw toestel. Open haarden en kachels die aardgas als brandstof nodig hebben, stoten minder schadelijke stoffen uit dan haarden of kachels op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Om schoorsteenbranden te voorkomen raden wij u aan uw schoorsteen regelmatig te laten vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteen die regelmatig schoongemaakt wordt, zal niet in brand vliegen!

Wij raden u aan om uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar te laten vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt dan ook gelijk uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, Denk hierbij aan lekken of scheuren in het rookkanaal.

Heeft u ook liever geen schoorsteenbrand? Laat uw schoorsteen dan vegen door een ervaren schoorsteenveger! Neem contact op met Schoorsteenveger Meppel via 0522 201 946.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?
Ja, dat is zeker een mogelijkheid. Echter heeft u dan niet de zekerheid dat dit op een goede manier gebeurt. Iets wat u wel heeft wanneer dit gedaan wordt door een ervaren schoorsteenveger die dit dagelijks doet.

Ook kunt u van onze schoorsteenvegers een bewijs van vegen krijgen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
In de meeste gevallen is zwarte rook een gevolg van slecht stoken. Donkere rook betekent veelal een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer. ongeschikt brandstof of omdat de temperatuur in de haard of kachel te laag is.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt en hoeft u zich geen zorgen te maken.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
Ja, in vrijwel alle gevallen bent u verzekerd. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u weer zorgeloos kunnen genieten van uw schoorsteen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Meppel via 0522 201 946 om een afspraak te maken.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

Het verwijderen van een vogelnest mag niet op elk moment van het jaar. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Meppel

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Meppel heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Meppel

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Meppel

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Meppel nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Meppel

Twee keer per jaar komt er de schoorsteenveger mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Meppel

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button